ciprofloxacine

Ciprofloxacine blaasontsteking

Een blaasontsteking ontstaat doordat bacteriën zich nestelen in de wand van de blaas. De zure omgeving van de blaas is voor veel bacteriën dodelijk, maar sommigen zullen onder bepaalde omstandigheden in staat zijn een kolonie te vormen, waardoor de blaasontsteking ontstaat.

Blaasontsteking ontstaan

Iedereen kan door een blaasontsteking getroffen worden, maar enkele factoren vergroten de kans hierop. Bij stress is het immuunsysteem van het lichaam minder sterk, waardoor sommige bacteriën hun kans kunnen grijpen om een infectie te veroorzaken. Wanneer men daarnaast de urine regelmatig ophoudt, is er voor de bacterie meer tijd om zich te vestigen in het vochtige klimaat. De bacterie nestelt zich in de blaaswand en begint zich te vermeerderen, wat de blaasontsteking uiteindelijk veroorzaakt.

Ciprofloxacine bij blaasontsteking

Ciprofloxacine is een antibioticum dat zich via het bloed door heel het lichaam verspreid. Hierdoor komt het onder andere in de urine terecht en kan het ook in de blaas zijn functie uitoefenen. Ciprofloxacine stopt de deling van de bacterie, waardoor de bacteriekolonie niet langer kan groeien en uiteindelijk zal uitsterven. Dit kan enkele weken in beslag nemen, maar de eerste effecten kunnen al na een kleine week merkbaar zijn. De blaasontsteking zal minder worden.