ciprofloxacine

Ciprofloxacine gonorroe

Gonorroe is een SOA die nog altijd regelmatig wordt constateert bij vooral jongeren. Gonorroe wordt gekenmerkt door een pusafscheiding op de geslachtsdelen als gevolg van een bacteriële infectie van de bacterie Neisseria gonorrhea.

Ontstaan gonorroe

Gonorroe wordt overgedragen door seksueel contact, waarvoor penetratie niet nodig is. De bacterie nestelt zich in slijmvliezen, wat betekent dat de bacterie zich niet alleen in de geslachtsdelen kan nestelen, maar ook in de anus en keel. Behalve irritatie en incidenteel een ontsteking zijn er bij de anus en keel vrijwel geen symptomen. De bacterie kan niet (voldoende) door het eigen lichaam worden opgeruimd, waardoor de ontsteking veroorzaakt.

Ciprofloxacine bij gonorroe

Ciprofloxacine doodt bacteriën door schade toe te brengen aan het DNA van de bacterie. Dit doet het door te binden aan een eiwit dat normaal gesproken een belangrijke rol speelt bij het vermeerderen van het DNA. Dit is nodig voor de bacterie om zich te kunnen vermeerderen. Doordat dit nu niet meer kan, zal de bacteriekolonie in vrij korte tijd uitsterven en daarmee de ontsteking verdwijenen.